Három évnyi szünet után Baby Rasta & Gringo duó újra összeáll. A fiúk már két hónapja gondolkodtak a visszatérés lehetőségén, több hivatalos és privát rendezvényen lehetett őket elmélyülten beszélgetni. A hivatalosan bejelentésre azonban egészen a múlt hétig várni kellett. A sajtótájékoztatón a fiúk annyit árultak csak el, hogy új menedzsmenttel, kiadóval és zenészekkel vágnak bele a dalok felvételéhez. Baby Rasta elmondta, hogy mindent megfognak tenni azért, hogy visszaszerezzék az "El dúo de la historia" (A történelmi Duó) címet, amit jelen pillanatban Wisin y Yandel "birtokol".  

 

A múlt héten megtartott "Parada Puertorriqueña en la Gran Manzana" elnevezésű reggeaton szuper buli sikere felúmulta a várakozásokat. Onnantól kezdve, hogy este fél tízkor felgyúltak a fények a new yorki Madison Square Gardenben a tömeg állva tombolta végig a több órás koncertet. A székek teljesen feleslegesé váltak. A tömeg a buli végére teljesen átrendezte a terepet, egy hatalmas táncparkettet kialakítva. A reggaeton fiestán többek között fellépett: Wisin & Yandel, Ivy Queen, Daddy Yankee, Don Omar.

Alba

 

Don Omar-t hamarosan új szerepben láthatjuk! Na de nem kell megijedni, nem hagy fel a zenéléssel, csak éppen kipróbálja magát a filmvásznon. Nemrég szerződött le egy ügynökséggel, akik máris valóraváltották egyik álmát, mégpedig, hogy a oscar-díjas Halle Berry-vel fog egy filmben játszani! A filmről részleteket még nem lehet tudni. A reggaetoner másik álma is valóra vált, azzal, hogy Barack Obama nyert az előválasztásokon és ezáltal ő indul az Amerika Egyesült Államok Elnöki posztjáért. Don Omar nemcsak Obamára szavazott, hanem tagja volt azon művészek csapatának, akik a kampányához egy dalt is készítettek.

Alba

 

Sok nagy név mellett a népszerű reggaeton duó is fellép az "Aguaviva Canarias" nevet viselő egy hetes bulin. A latin fiesta július 1. és 8. között kerül megrendezésre Teneriffén (Kanári-Szigetek). A fiúk ezzel a fellépéssel kezdik meg első európai tournéjukat, melyen a "Residente O Visitante" című 2007-es albumukat népszerűsítik. További információk az esemény hivatalos honlapján: http://www.aguavivacanarias.com/2008/

 

Reggaeton. Mond valamit? Nem? Akkor olvass tovább!

Daddy Yankee és Snoop doggSzóval arról lenne szó, hogy van ez a stílus, aminek reggaeton a neve és egyre nagyobb teret tör magának a világban. Ugyanakkor úgy gondoltam, érdemes foglalkozni vele, mert hazai berkekben még gyakran néznek rám hatalmas szemekkel, ha kiejtem ezt a szót.

Nem, nem a reggae egyik változatáról van szó, nem keverjük a szezont a fazonnal. Van persze köze a reggae-hez is, de ez más. Ha hivatalosan és tárgyilagosan fogalmaznék, így foglalnám össze: a reggaeton egy panamai és puerto ricoi gyökerekkel büszkélkedő stílus, mely a latin reggae és különböző stílusok házasításából fejlődött ki. Alapjaként a hip-hop és a tradicionális latin zene szolgál – a kettő már önmagában is nagyszerű, hát még így párban!

Számtalan képviselőjét sorolhatnám fel, de hely hiányában most csak a legnépszerűbbekre szorítkoznék.

A reggaeton valójában már a ’90-es évek óta létezik, de a valódi – tágabb – köztudatba a 2000-es években lépett be. 2004 pedig kifejezetten fontos a stílus szempontjából, hiszen legnépszerűbb képviselője Daddy Yankee ebben az évben kétmillió lemezt adott el csak Amerikában. Ezzel pedig nagyon is sikerült felhívnia magára és persze a reggaetonra a figyelmet. A puerto ricói születésű srác fontosságát azóta már a Times is elismerte és a száz legfontosabb élő embert tartalmazó listájára is feltette.

Az új zenei irányzatban olyan nagy nevek is fantáziát láttak és látnak még ma is, mint például Snoop Dogg, R. Kelly, Jay-Z vagy Pharrell, akik már mind dolgoztak együtt a stílus valamely képviselőjével.

A másik nagy, koronázatlan királya a reggaetonnak, akiről vétek lenne nem beszélni, az Don Omar. William Omar Landron néven látta meg a napvilágot 1978-ban, szintén Puert Rico ege alatt. Legutóbbi albuma a King of Kings elnyerte az év reggaeton albuma díjat, de nehéz lenne összeszámolni, hogy összesen hány szobrocska is sorakozik már a latin repper polcán. Neve még a Halálos Iramban 3-ból is ismerős lehet, hiszen a Conteo című szám az ő előadásában hallható a moziban. Sikerült Amerikát is meghódítania, dolgozott már együtt Jennifer Lopezzel is, aki szintén nagy elismeréssel nyilatkozott az egyedi hangú Omar bácsiról – lefordítva ugyanis ennyit tesz az, hogy Don Omar. A tisztelet pedig, ha nem is a koránál fogva, de mindenképpen kijár neki. Lírai dalokban épp annyira otthon van, mint a tüzes, pörgős ritmusokban, s egyetlen albumán sincsenek untató vagy egyhangú melódiák. Érdemes odafigyelni rá!

Don OmarSzintén nagy kedvenc a Wisin y Yandel névre keresztelt duo. A Juan Luis Morera és Llandel Veguilla alkotta csapat is nagy elismerésre tett szert, többek között szintén bezsebeltek már díjat a Music Bilboard Awardson –is. Legismertebb számaik a Racata illetve a Mayor que yo.

Végül, ám korántsem utolsó sorban itt van még Tego Calderon, az öblös hangú fenomén. A változatosság kedvéért szintén puerto ricoi születésű, ám tizenévesen Miamiban végezte el a középiskolát, s az amerikai évek bizony mély nyomot hagytak benne. Megismerkedett a valódi, hamisítatlan amerikai hip-hoppal, s hazatérve sem tudott megfeledkezni róla. Zenéjébe így belecsempészett valami újat, a latin hangzást vegyítve a keményebb, szövegelős amerikai verzióval, s így bizony egyik úttörője lett a reggaeton irányzatnak. Valódi legendának számít már hazai berkekben a maga 35 évével.

 Tego CalderonLehetne még folytatni ezt a sort, hiszen számtalan tehetséges előadó megérdemelné, hogy szót ejtsünk róla. Ám kezdetnek legyen elég ennyi. Ha valakinek sikerült felkelteni az érdeklődését, akkor íme pár link a további „élvezkedéshez”: 

http://youtube.com/watch?v=c1x3juAH1ZE

http://youtube.com/watch?v=8NTeUAmhrZs

espresso.hu
2007. november 30. - 23:30 Írta: Bajsz Brigi Kaposvár

 

Daddy Yankee a múlt héten Perúban koncertezett. Igaz, hogy 45.000 ember tombolt a Limában tartott koncerten, azonban legnagyobb meglepetésére most nem a zenéje volt a középpontban, hanem a hamarosan bemutatásra kerülö mozifilmje, mely a "Talento de barrio" címet viseli. A film hivatalos oldala már elkészült (www.peliculatalentodebarrio.com), ahol rengeteg információt találtok.

Alba

 

A két puerto ricói reggaetoner szerepet kapott a nagysikerű autós-nitros filmsorozat legújabb 4. részében. A forgatások még zajlanak az USAban, Mexicoban és a Dominikai Köztársaságban. Az eredmény előreláthatólag 2009 elején kerül majd a mozikba.

Alba


 

Don Omar-t hamarosan új szerepben láthatjuk! Na de nem kell megijedni, nem hagy fel a zenéléssel, csak éppen kipróbálja magát a filmvásznon. Nemrég szerződött le egy ügynökséggel, akik máris valóraváltották egyik álmát, mégpedig, hogy a oscar-díjas Halle Berry-vel fog egy filmben játszani! A filmről részleteket még nem lehet tudni. A reggaetoner másik álma is valóra vált, azzal, hogy Barack Obama nyert az előválasztásokon és ezáltal ő indul az Amerika Egyesült Államok Elnöki posztjáért. Don Omar nemcsak Obamára szavazott, hanem tagja volt azon művészek csapatának, akik a kampányához egy dalt is készítettek.

Alba


 

Latin zene mindig lesz. A problémánk jelenleg a reggaeton. Olyan sikeres, hogy letolja az útról a hagyományos latin zenekarokat. A gyerekek imádják. Forróbb, újabb. De mostanában azt látom, hogy a reggaeton elkezd visszahozni hagyományos elemeket, már van ütősszekció, együttműködnek nagy énekesekkel, mint Don Omar Victor Manuelle-lel például. Úgyhogy lehet, hogy a reggaeton segít majd visszahozni azt, amit elvesztettünk az utóbbi években. [Victor Manuelle arról híres, hogy Celia Cruz temetésén elénekelte a La vida es un carnavalt és, - hogy teljes legyen a kör – ő alakítottta Ruben Bladest a Hector Lavoe életőről szóló, Marc Anthony és Jennifer Lopez által fémjelzett, El Cantante című filmben.]
Quark.hu

Bövebben

 

Áprilisban jelent meg Tony Diez első szóló albuma a "La melodía de la Calle". A korong már a megjelenésének hetén bekerült a Latin Billboard 10 Legkedveltebb Albuma közé.  A cd-re 16 dal került fel, melyből 10-et maga Tony írt.  A korong egyéb érdekessége, hogy ez az első terméke a jól ismert Wisin & Yandel duo saját lemezkiadó cégének (WY Records), így természetesen ők is hallhatók rajta.


This is your new blog post. Click here and start typing, or drag in elements from the top bar.