La vida loca - A stílus - HUNGGAETON  reggaeton reloaded
 

Reggaeton. Mond valamit? Nem? Akkor olvass tovább!

Daddy Yankee és Snoop doggSzóval arról lenne szó, hogy van ez a stílus, aminek reggaeton a neve és egyre nagyobb teret tör magának a világban. Ugyanakkor úgy gondoltam, érdemes foglalkozni vele, mert hazai berkekben még gyakran néznek rám hatalmas szemekkel, ha kiejtem ezt a szót.

Nem, nem a reggae egyik változatáról van szó, nem keverjük a szezont a fazonnal. Van persze köze a reggae-hez is, de ez más. Ha hivatalosan és tárgyilagosan fogalmaznék, így foglalnám össze: a reggaeton egy panamai és puerto ricoi gyökerekkel büszkélkedő stílus, mely a latin reggae és különböző stílusok házasításából fejlődött ki. Alapjaként a hip-hop és a tradicionális latin zene szolgál – a kettő már önmagában is nagyszerű, hát még így párban!

Számtalan képviselőjét sorolhatnám fel, de hely hiányában most csak a legnépszerűbbekre szorítkoznék.

A reggaeton valójában már a ’90-es évek óta létezik, de a valódi – tágabb – köztudatba a 2000-es években lépett be. 2004 pedig kifejezetten fontos a stílus szempontjából, hiszen legnépszerűbb képviselője Daddy Yankee ebben az évben kétmillió lemezt adott el csak Amerikában. Ezzel pedig nagyon is sikerült felhívnia magára és persze a reggaetonra a figyelmet. A puerto ricói születésű srác fontosságát azóta már a Times is elismerte és a száz legfontosabb élő embert tartalmazó listájára is feltette.

Az új zenei irányzatban olyan nagy nevek is fantáziát láttak és látnak még ma is, mint például Snoop Dogg, R. Kelly, Jay-Z vagy Pharrell, akik már mind dolgoztak együtt a stílus valamely képviselőjével.

A másik nagy, koronázatlan királya a reggaetonnak, akiről vétek lenne nem beszélni, az Don Omar. William Omar Landron néven látta meg a napvilágot 1978-ban, szintén Puert Rico ege alatt. Legutóbbi albuma a King of Kings elnyerte az év reggaeton albuma díjat, de nehéz lenne összeszámolni, hogy összesen hány szobrocska is sorakozik már a latin repper polcán. Neve még a Halálos Iramban 3-ból is ismerős lehet, hiszen a Conteo című szám az ő előadásában hallható a moziban. Sikerült Amerikát is meghódítania, dolgozott már együtt Jennifer Lopezzel is, aki szintén nagy elismeréssel nyilatkozott az egyedi hangú Omar bácsiról – lefordítva ugyanis ennyit tesz az, hogy Don Omar. A tisztelet pedig, ha nem is a koránál fogva, de mindenképpen kijár neki. Lírai dalokban épp annyira otthon van, mint a tüzes, pörgős ritmusokban, s egyetlen albumán sincsenek untató vagy egyhangú melódiák. Érdemes odafigyelni rá!

Don OmarSzintén nagy kedvenc a Wisin y Yandel névre keresztelt duo. A Juan Luis Morera és Llandel Veguilla alkotta csapat is nagy elismerésre tett szert, többek között szintén bezsebeltek már díjat a Music Bilboard Awardson –is. Legismertebb számaik a Racata illetve a Mayor que yo.

Végül, ám korántsem utolsó sorban itt van még Tego Calderon, az öblös hangú fenomén. A változatosság kedvéért szintén puerto ricoi születésű, ám tizenévesen Miamiban végezte el a középiskolát, s az amerikai évek bizony mély nyomot hagytak benne. Megismerkedett a valódi, hamisítatlan amerikai hip-hoppal, s hazatérve sem tudott megfeledkezni róla. Zenéjébe így belecsempészett valami újat, a latin hangzást vegyítve a keményebb, szövegelős amerikai verzióval, s így bizony egyik úttörője lett a reggaeton irányzatnak. Valódi legendának számít már hazai berkekben a maga 35 évével.

 Tego CalderonLehetne még folytatni ezt a sort, hiszen számtalan tehetséges előadó megérdemelné, hogy szót ejtsünk róla. Ám kezdetnek legyen elég ennyi. Ha valakinek sikerült felkelteni az érdeklődését, akkor íme pár link a további „élvezkedéshez”: 

http://youtube.com/watch?v=c1x3juAH1ZE

http://youtube.com/watch?v=8NTeUAmhrZs

espresso.hu
2007. november 30. - 23:30 Írta: Bajsz Brigi Kaposvár
Leave a Reply.